Indiase overheid verpest "mooiste dag" van aapjes

Twee maanden geleden werd een Indiase priester benaderd door Ramesh Saini, met de vraag of zijn aap Raju in het huwelijk mocht treden met Chinki, de aap van de priester. Die gaf zijn fiat, waarop het dorp Talwas alles in gereedheid bracht om er een onvergetelijke huwelijksdag van te maken. Helaas eindigde de dag voor de betrokken partijen met een valse noot.

In Talwas staat bruidegom Raju erom bekend dat hij eet en slaapt bij zijn baasje Saini (kleine foto). Ook durft hij samen met hem weleens een sigaretje roken. De band tussen hen is zo sterk dat Saini, een lokale riksja, het aapje beschouwt als de zoon die hij nooit heeft gehad. Door die sterke band wilde de man zijn “zoon” een droomhuwelijk bezorgen met de vrouwelijke aap van een lokale priester.

Hoewel de plannen voor het huwelijk aardig vorderden, vergaten beide schoonouders dat ze met het apenhuwelijk een wet uit 1972 overtraden. Volgens die “Wildlife Protection Act” is het voor mensen niet toegelaten om apen te trainen, noch om hen als huisdier te behandelen. De dieren spelen ook een belangrijke rol in de Hindoecultuur.

De lokale overheid kreeg al snel lucht van het naderende huwelijk, want in totaal werden honderden uitnodigingen verstuurd om aanwezig te zijn op de trouwdag. Op de dag zelf zou er ook een pre-huwelijksfeest gehouden worden en een processie met paarden.

Op de mooiste dag van beide apen stroomde het dorjpe Talwas vol met honderden nieuwsgierigen. Een glimp opvangen van beide protagonisten bleek niet mogelijk, want door de aanwezigheid van lokale ambtenaren besloten de eigenaars van de apen onder te duiken en de trouw in het geheim te laten doorgaan.

Ondanks hun poging om onder de radar te blijven, slaagden beide apen er niet in om uit de handen van de ambtenaren te blijven. Bruidegom Raju en zijn bruid Chinki werden gevonden en gevangengenomen. De autoriteiten zijn nu van plan om de apen opnieuw vrij te laten in de natuur. Eigenaar Ramesh Saini heeft al gezegd dat hij hoopt dat zijn aapje naar hem zal terugkeren.

lees ook