Italiaanse besparingsplan versneld door parlement

De Italiaanse Senaatsvoorzitter wil dat de Senaat het besparingsplan van de Italiaanse regering tegen donderdag aanneemt. Op die manier wil hij de internationale markten, die een uitbreiding van de schuldencrisis in de eurozone vrezen, kalmeren.

De Italiaanse minister van Economie en Financiën, Giulio Tremonti (foto), heeft in de loop van de voormiddag de vergadering van de Europese ministers van Financiën in Brussel vervroegd verlaten, om naar Rome terug te keren en het besparingsplan af te ronden.

Senaatsvoorzitter Renato Schifani wil dat plan tegen donderdag door de Senaat laten goedkeuren. Aanvankelijk zou het pas volgende week voorgelegd worden, maar Schifani wil de stemming met een week vervroegen om de financiële markten wat te sussen. Hij zal dat ook voorstellen aan de verschillende fractieleiders.

“Ik vind het noodzakelijk om aan het buitenland een teken van eenheid in ons land te geven. Het is belangrijk dat het besparingsplan nog deze week wordt goedgekeurd”, zei Schifani. De oppositie leek daar alvast oren naar te hebben.

Het plan, dat eind juni al door de regering werd goedgekeurd, omvat zo’n 40 miljard euro aan besparingen en moet Italië in 2014 in de buurt van een begrotingsevenwicht brengen. Vorig jaar kampte Italië met een begrotingstekort van 4,6 procent.

Belangrijke obligatiemarkt

De onrust over Italië dreigt de eurocrisis nog verder uit te diepen. In vergelijking met Italië waren Griekenland, Ierland en Portugal – die steun krijgen uit het noodfonds van de eurozone – klein bier. De Italiaanse obligatiemarkt is te vergelijken met die van Griekenland, Ierland, Portugal en Spanje – dat ook in het vizier komt van de beleggers – samen.

Een Italiaanse crisis zou ook grote gevolgen hebben voor sommige Belgische banken. Dexia bijvoorbeeld heeft voor 15 miljard euro aan Italiaanse staatsobligaties.

lees ook