Meer reactie op droogteramp in Hoorn van Afrika

Er komt steeds meer reactie op de vraag van hulporganisaties om de droogteramp in de Hoorn van Afrika aan te pakken. De Duitse kanselier Angela Merkel heeft op haar rondreis in Afrika 1 miljoen euro extra beloofd. Eerder zeiden Italië en de VS dat ze enkele miljoenen euro's extra zouden geven.

Zo gaat het vaker met sluimerende rampen: pas na de beelden van dode kinderen begint het geld te rollen. Nochtans is de droogte in de Hoorn van Afrika al maanden zichtbaar. Door de uitgebleven regen zijn de oogsten mislukt, het vee gaat dood en de waterputten staan droog.

Meer dan 10 miljoen mensen kunnen niet meer zonder voedselhulp. Vooral de Somalische vluchtelingen die met meer dan duizend per dag in het opvangkamp Dadaab in Kenia komen aanstrompelen, hebben dringend hulp nodig. Veel kinderen halen het einde van de lange voettocht niet.

Daniel Demoustier werkt voor een Britse omroep en is even terug in België. "De droogte is echt verschrikkelijk. We reden door landschappen die eruitzien als maanlandschappen. De bomen zien er wit van de droogte", vertelt Demoustier. "Het vee ligt overal dood. Karkassen liggen langs de weg, tot zelfs giraffen toe, wat zeer uitzonderlijk is", voegt hij er nog aan toe.

Merkel dankt Kenia voor gastvrijheid

Vorige week maakte Europa 6 miljoen euro extra vrij voor noodhulp, vandaag beloofden Italië, de Verenigde Staten en Duitsland samen enkele miljoenen extra steun. De Duitse kanselier Merkel dankte in Nairobi de Keniase regering voor haar gastvrijheid.

Toch krijgt Kenia ook kritiek: ondanks het gebrek aan opvang in het grenskamp, geeft het geen toestemming om een nieuw, pas gebouwd kamp van de Verenigde Naties in de buurt te openen.

Somalië wordt ook nog eens geteisterd door een lang aanslepend conflict. 135.000 mensen zijn dit jaar alleen al op de vlucht geslagen naar Kenia en Ethiopië. En hun aantal neemt nog toe. Hulporganisaties daar kunnen de opvang nauwelijks nog aan.