Moody's herleidt Ierland tot "junk"

De kredietbeoordelaar Moody's heeft de rating van Ierland met een stap verlaagd tot de categorie "speculatief" of anders gezegd "rommel". Moody's sluit niet uit dat Dublin nieuwe hulp van de EU en het IMF nodig zal hebben.

Moody's verlaagt de rating van Ierland met een stap van Baa3 naar Ba1 en dat met een negatief vooruitzicht. In mensentaal betekent dat dat Ierse staatspapier nu "speculatief" is of anders gezegd "rommel".

Het ratingkantoor erkent wel dat Dublin een flinke inspanning doet om uit de crisis te geraken, maar toch blijven er risico's voor de obligatiehouders.

Zo wijst Moody's op de erg zwakke prestatie van de Ierse economie, waardoor de overheidsinkomsten te lijden hebben. Moody's sluit ook niet uit dat Ierland bijkomende hulp van de EU en het Internationaal Muntfonds (IMF) zal hebben.

Begin juli had Moody's ook Portugal al het etiket "junk" opgeplakt. Dat had toen tot woedende reacties geleid in de Europese Unie. Een lagere rating betekent dat een land hogere intresten zal moeten betalen als het geld wil ophalen op de kapitaalmarkt. Beleggers gaan er dan van uit dat er meer risico is.