Vlaanderen geliefde locatie van film- en tv-makers

Steeds meer binnen- en buitenlandse filmmakers zijn in Vlaanderen op zoek naar geschikte locaties om te filmen. Dat meldt Location Flanders, het centrale Vlaamse filmloket, dat steeds meer aanvragen krijgt.

Location Flanders werd in 2008 opgericht als overkoepelend filmloket ter promotie van Vlaanderen als filmlocatie. De filmcellen van de steden Antwerpen, Brugge, Gent, Leuven, Mechelen en Oostende werken hiervoor samen de promotiecel van het Vlaams Audiovisueel Fonds (VAF). Met het filmloket wil Vlaanderen haar troeven als filmregio uitspelen. Het loket helpt binnen- en buitenlandse makers bij hun zoektocht naar geschikte filmlocaties.

Volgens Katrien Maes komen veel filmaanvragen nog steeds toe bij de stedelijke filmcellen, maar neemt ook het aantal rechtstreekse aanvragen bij het centrale filmloket toe. "Het voorbije half jaar kregen we op het filmloket 39 locatieaanvragen en 10 serviceaanvragen. Dat is al evenveel als in heel 2009", aldus Maes.

In 2010 werden in de Vlaamse filmsteden onder meer films als "Adem" en "Zot van A" (foto boven) en reeksen als "Code 37" en "Dubbelleven" gedraaid. Op internationaal vlak ging het onder meer om films als "Largo Winch II" en "The Hot Potato".

Het centrale filmloket speelt ook een rol in het fenomeen van filmtoerisme. Een stad of locatie waar een film gedraaid wordt, vaak rekenen op extra toeristen. Zo had "In Bruges" (foto in tekst) een impact op het toerisme in Brugge. Volgens Maes wordt "set-jetting" ook in Vlaanderen steeds populairder.