Wouter Beke blijft bij een "neen, tenzij"

CD&V blijft erbij dat de formateursnota grondig herschreven moet worden en dat er pas onderhandelingen opgestart kunnen worden als ook de N-VA meedoet. Die boodschap heeft voorzitter Wouter Beke vanmiddag overgebracht aan ontslagnemend formateur Elio Di Rupo (PS).

Beke en Di Rupo zaten vanmiddag meer dan twee uur lang samen. De afspraak kwam er op initiatief van de PS-voorzitter. Wellicht wilde hij Beke overtuigen om toch onderhandelingen op te starten op basis van zijn nota.

Di Rupo kreeg echter nul op het rekest. Beke bevestigde de eerder geuite bezwaren van zijn partij: de economische en budgettaire punten uit de nota moeten grondig worden bijgeschaafd en ook het luik rond Brussel moet veranderen. Bovendien ziet CD&V het niet zitten om zonder de N-VA te onderhandelen, omdat de noodzakelijke tweederdemeerderheid voor een communautair akkoord dan afhankelijk wordt van het FDF.

Di Rupo heeft ook al informele en discrete contacten gehad met andere partijen. Hoewel hij afgelopen vrijdag zijn ontslag aanbood als formateur, stuurt hij er toch op aan om onderhandelingen op te starten op basis van zijn nota.

7 keer ja en 2 keer nee, dat was het antwoord van de onderhandelende partijen op die formateursnota van Di Rupo. Zowel de N-VA als CD&V vond de tekst van Di Rupo geen goeie basis om onderhandelingen op te starten.

Of toch wel, want CD&V gaf eigenlijk toe dat het wel wilde onderhandelen, maar dat alleen zou doen als ook de N-VA groen licht gaf. Puur inhoudelijk zagen de christendemocraten dus voldoende elementen om toch te praten.

Maar de partij lijkt dus niet overstag te gaan. "Hij heeft 7 partijen die alleszins rond de tafel willen. Als hij ook anderen rond de tafel wil (Beke doelt op zijn CD&V en de N-VA), weet hij wat de voorwaarden zijn", zo zei Beke voor het gesprek van vanmiddag.

Voordat Beke op de koffie ging bij Di Rupo had hij vandaag nog een andere afspraak. De CD&V-voorzitter (foto boven) fietste samen met enkele andere BV's een eindje door Brussel om de problematiek van psychiatrische patiënten meer bespreekbaar te maken.