"Haal Brussel uit de nota en praat voort"

SP.A-voorzitter Caroline Gennez stelt voor om het hoofdstuk Brussel uit de onderhandelingen te evacueren, "want dat ligt nu te gevoelig". "We moeten wel de kans nemen om BHV proper te splitsen en sociaal-economische maatregelen te nemen", zegt ze.

De onderhandelingen zitten nog steeds op een dood spoor, nu de N-VA en CD&V niet willen onderhandelen op basis van de nota van ontslagnemend formateur Elio Di Rupo (PS).

Daarom heeft Gennez nu een voorstel. "Brussel verhit de gemoederen te veel. Laat ons die kwestie uit de onderhandelingen evacueren", stelt ze in "De ochtend" op Radio 1. Voor CD&V zijn er vooral grote bezwaren bij het hoofdstuk Brussel in de formateursnota, "en daar heeft die partij ook een punt", vindt Gennez. "De voorstellen liggen te gevoelig."

"Maar nu moeten we wel de kans grijpen om BHV eindelijk te splitsen. Die splitsing hangt ons nu al jaren als het zwaard van Damocles boven het hoofd. Maar de Franstaligen lijken bereid om een propere splitsing, met extra geld voor Brussel als compensatie, te aanvaarden." Naast BHV moet er voor Gennez ook dringend werk worden gemaakt van de sociaal-economische onderhandelingen. "Want ook voor de SP.A is de nadruk op de lasten te hoog in de nota-Di Rupo."

Moet Di Rupo dan zijn nota herschrijven? "Laat ons rond de tafel gaan zitten en Brussel behandelen we later in een conventie. Dat uitstel is geen afstel, want de stad heeft een interne hervorming nodig", bepleit Gennez.

"Dat de splitsing van BHV, met of zonder de N-VA, afhankelijk is van het FDF, is een drogreden om het niet te doen", zegt Gennez nog. "Het FDF heeft drie zetels, terwijl BHV met een gewone meerderheid in de Kamer gesplitst kan worden", zegt ze. Gennez hekelt daarmee de reden die CD&V vorige week opgaf om niet te onderhandelen zonder de N-VA. Volgens voorzitter Beke wordt de staatshervorming zo afhankelijk van het FDF.