"Keer terug naar mijn voorstellen over BHV en Brussel"

CD&V-voorzitter Wouter Beke wil dat formateur Elio Di Rupo (PS) terugkeert naar de voorstellen over BHV en Brussel die Beke als onderhandelaar uitwerkte. "Die voorstellen hadden de steun van de PS, de N-VA en CD&V", aldus Beke, die herhaalt dat zijn partij anders niet aan tafel komt.

Beke geeft toe dat zijn partij de afgelopen week "geen goede beurt" maakte in de communicatie. De Vlaamse christendemocraten leken vooral achter de N-VA aan te hollen. Wat ze nu zelf van de nota-Di Rupo vonden, bleef erg onduidelijk.

Met die onduidelijkheid wil Beke nu komaf maken. Eerder werd al gezegd dat de nota grondig gewijzigd moet worden. Vandaag klonk het dat er teruggegrepen moet worden naar de voorstellen die de CD&V-voorzitter in mei op papier zette als koninklijk onderhandelaar.

Beke heeft die voorstellen nooit publiek gemaakt "op vraag van Di Rupo". Maar hij maakt ze nu bekend "omdat de formateur zelf de door hem gevraagde discretie doorbreekt". Di Rupo heeft vier elementen toegevoegd die er voor CD&V te veel aan zijn: de federale kieskring, tweetalige lijsten in Brussel, de goedkeuring van het minderhedenverdrag en punten rond de taalregeling in Brussel. "Door die stenen op de kruiwagen te laden is die te zwaar en kan die niet meer bollen", zegt Beke. "Onze vraag is: haal die ballast weg."

Volgens Beke was er over zijn eigen nota, met negen uitgewerkte wetsvoorstellen rond Brussel en BHV, wél een akkoord met de PS en de N-VA. Die twee zijn, samen met CD&V, goed voor 70 zetels in de Kamer. "Wij stellen voor om van dit evenwicht te vertrekken en vragen de formateur om de overige zetels nodig voor een tweederdemeerderheid te zoeken."

Di Rupo leek er de voorbije dagen op aan te sturen om onderhandelingen op te starten met CD&V, maar zonder de N-VA. Die optie blijft moeilijk liggen. Zonder de N-VA is een tweederdemeerderheid afhankelijk van de MR, en dus van het FDF, luidt het bij CD&V.