"N-VA-weigering is geen reden om niets te doen"

Volgens Europees commissaris Karel De Gucht (Open VLD) mag de weigering van de N-VA om voort te onderhandelen geen reden zijn voor de andere partijen om géén regering te vormen. Hij roept de CD&V op om meer moed te tonen.

De Gucht herhaalt dat de N-VA volgens hem niet in de regering wil. "Dat staat haaks op de electorale logica van Bart De Wever. Hij wil drie partijen leeghalen: CD&V, Open VLD en ook Vlaams Belang. Als hij in een regering zou stappen, zou hij veel nieuwe kiezers kwijtraken. Hij kiest ervoor om stemmen te halen, niet om te regeren", zegt De Gucht in "De ochtend" op Radio 1.

"Dat de N-VA geen deel wil uitmaken van de regering, is hun goed recht. Maar dat mag het land niet verlammen, het land heeft een regering nodig", zegt De Gucht. "Er is geen reden om niets te doen, omdat de N-VA niet in een regering wil. Wie niets doet en niet onderhandelt, pleegt politieke vaandelvlucht. Ik besef dat het moeilijke onderhandelingen zullen worden, maar nu wordt er al sinds september niet onderhandeld, er is geen onderhandelingstafel!"

Hij wijst daarmee naar CD&V. "Die partij maakt nu geen keuze. Toch denk ik dat CD&V verantwoordelijkheid moet nemen en moed moet tonen. De kiezer zal dat op termijn ook belonen."