Aalst viert 100e geboorteverjaardag van Boon

Van 15 maart tot september 2012 vinden vooral in Aalst (onder de noemer "Boon! 2012"), maar ook in Gent, Antwerpen, Brussel en Nijmegen, allerlei activiteiten plaats om de 100e geboorteverjaardag van schrijver Louis Paul Boon (1912-1979) te herdenken.

Boon werd op 15 maart 1912 in Aalst geboren. "We willen in 2012 in de eerste plaats de aandacht vestigen op de actuele betekenis van Boon, met de nadruk op "Boon als schrijver" ", zegt Dylan Casaer (SP.A), schepen van Cultuur. "Daarnaast wil Aalst het belang benadrukken dat de stad en de omgeving speelde in het leven van Boon en in zijn werk."

"Boon! 2012" bestaat uit een 20-tal evenementen in Aalst. Men hoopt er zo'n 200.000 bezoekers mee te lokken. Omdat de organisatie publieksgericht wil werken en samenwerking vooropstelt, zullen 12 sociaal-artistieke verenigingen, scholen en wijkbewoners in een "sociaal-artistieke parade" in juni 2012 telkens werken rond een boek van Boon.

Daarnaast staan er onder meer een openingsevenement op zijn geboorteverjaardag op het programma, een dubbeltentoonstelling in Aalst en Antwerpen over zijn leven en werk "Rebellen van Boon" en een evocatie van het Proces Jan De Lichte.

Coördinator Peter Van den Bossche hoopt dat Boon opnieuw gelezen wordt. "Boon is literatuur en veel meer dan het folkloristische van de Feminatheek (foto in tekst) bijvoorbeeld." Jo, de zoon van Boon, denkt dat zijn vader "het sociaal-artistieke luik van het feestjaar geweldig zou vinden, maar dat de huldigingen voor hem te formeel zouden zijn."

Boon is de auteur van onder meer "De voorstad groeit", "Vergeten straat", "De Kapellekensbaan", "Zomer te Ter-Muren", "Pieter Daens" (in 1992 verfilmd door Stijn Coninx) en "Mieke Maaike's obscene jeugd".