Ai Weiwei gastdocent aan kunstschool in Berlijn

De Chinese kunstenaar en mensenrechtenactivist Ai Weiwei wordt gastdocent aan de Universität der Künste in Berlijn. Het is nog niet duidelijk wanneer hij aan zijn opdracht zal beginnen omdat hij in China is vrijgelaten op borgtocht.

Martin Rennert, de directeur van de Universität der Künste, hoopt dat hij "in de nabije toekomst" aan de slag zal kunnen. Ai kreeg het aanbod al in april vlak nadat hij was opgepakt. Op 22 juni werd hij op borgtocht vrijgelaten. Hij zou bekend hebben dat hij de belastingen ontdook. De vrijlating hield wel in dat hij Peking niet mocht verlaten zonder toestemming van de autoriteiten. Hij mag ook niet met de pers praten.

Morgen mag zijn designbedrijf een belastingaanslag en een boete van in totaal 1,3 miljoen euro aanvechten. De kunstenaar eist dat de dienst belastingen bewijzen levert dat er inderdaad sprake is van belastingontduiking. Ook eist hij dat hij de financiële gegevens van zijn bedrijf terugkrijgt, die tijdens zijn hechtenis in beslag zijn genomen.

Ai had aanvankelijk een verzoek ingediend voor een open zitting, naar eigen zeggen omdat er op de zitting geen bedrijfsgeheimen worden besproken, maar de autoriteiten hebben gekozen voor een besloten zitting. Omdat er maar 3 vertegenwoordigers van het bedrijf in de rechtszaal aanwezig mogen zijn en omdat het bedrijf op naam van zijn vrouw staat, is het niet waarschijnlijk dat Ai aanwezig zal zijn. Naast zijn vrouw en advocaat, zal ook een boekhouder de zitting bijwonen.

Ai is een van de meest vooraanstaande Chinese kunstenaars. Hij werkte onder meer mee aan het Vogelneststadion in Peking.