België erkent toch overgangsregering in Libië

België, Nederland en Luxemburg hebben de Nationale Overgangsraad van de rebellen in Libië erkend. Dat maakt ontslagnemend minister van Buitenlandse Zaken Steven Vanackere (CD&V) bekend.

Eerder hadden onder meer Frankrijk en Groot-Brittannië de overgangsraad van de rebellen in Benghazi, in het oosten van Libië, al erkend. België hield die boot tot nu toe nog af, al heeft de Libische kolonel Moe'ammar al-Khaddafi zijn legitimiteit al een tijdje verloren.

Mohammed Jibril, de nummer twee en dus een van de sleutelfiguren van de transitieregering, is vandaag op bezoek in Brussel. Hij ziet er de ministers van Buitenlandse Zaken van de Benelux, Steven Vanackere, de Nederlandse minister Uri Rosenthal en de Luxemburger Jean Asselborn. Jibril bezoekt vandaag ook nog andere organisaties, onder meer de NAVO, dat al bijna vier maanden bombardementen uitvoert op Libië.

"We erkennen de Nationale Overgangsraad als de legitieme vertegenwoordiger van het Libische volk tijdens de periode van de transitie", zegt Vanackere.

De rebellenregering in Libië laat weten dat er een commandostructuur werd opgericht. "De voormalige soldaten van het nationale leger en de unie van revolutionaire troepen staan nu onder leiding van de minister van Defensie", zegt de commandant van de rebellen.

Mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch zegt vandaag dat niet alleen Khaddafi's troepen, maar ook de rebellen in Libië, schendingen plegen van de mensenrechten.