De beurzen herstellen zich van de paniek

De Europese en Amerikaanse beurzen laten mooie winsten optekenen na de panieksfeer van de voorbije dagen. De Bel-20 eindigt met een winst van meer dan een procent. In Italië steeg de beurs van Milaan met bijna twee procent. Ook de Dow Jones in New York sloot licht hoger.

Verantwoordelijk voor de meevallers op de beurzen zijn de mededeling van voorzitter Ben Bernanke van de Amerikaanse Federale Bank dat nieuwe steunmaatregelen voor de economie mogelijk zijn en de verrassend sterke cijfers over de Chinese economie.

Het Chinese bbp steeg in het tweede kwartaal van 2011 met 9,5 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Dat is een lichte vertraging, want in het eerste kwartaal bedroeg de groei nog 9,7 procent. Maar analisten hadden nu 9,4 procent vooropgesteld, dus het cijfer is beter dan verwacht.

De beleggers op de Bel-20 reageren ook positief op het nieuws van bank-verzekeraar KBC. Die heeft bij de Europese Commissie een aanvraag ingediend om het herstructureringsplan aan te passen. Geplande beursintroducties van de Tsjechische dochter CSOB en de Hongaarse dochter K&H worden afgeblazen, de Poolse dochters Kredyt Bank en Warta worden verkocht.

Ba1 voor Ierland

Nochtans werd vanmorgen gevreesd voor een nieuwe rode beursdag na de ratingverlaging van Moody's voor Ierland gisteravond. De status werd verlaagd naar Ba1, "speculatief". Anders gezegd: "rommel". Moody's vindt dat Ierland veel doet om de crisis te overwinnen, maar meent dat er nog veel inspanningen nodig zijn.

José Manuel Barroso, de voorzitter van de Europese Commissie, noemde de verlaging vandaag "onbegrijpelijk". Hij vindt dat de regering in Dublin het net goed doet. Ze is volgens hem "vastbesloten" de vooropgestelde doelen te halen wat betreft het inperken van de overheidsschuld en het herstellen van de financiële sector. Bovendien, benadrukt Barroso, "groeit de Ierse export sterk en wint het land weer aan competitiviteit". Het is niet de eerste keer dat de Commissievoorzitter zich kritisch uitlaat over de ratingagentschappen.

Zopas heeft een andere kredietbeoordelaar, Fitch, de rating van Griekenland nog verder verlaagd. Volgens Fitch is het risico dat Griekenland bankroet gaat en zijn schulden niet meer kan terugbetalen reëel, omdat er nog geen geloofwaardig reddingsplan is voor Griekenland. Fitch verlaagt de rating van Griekenland met 4 trappen, tot de score driemaal C. Twee andere ratingbureaus, Moody's en Standard and Poors, hadden vorige maand de rating van Griekenland al verlaagd tot een soortgelijk niveau.

Op de markten voor staatsobligaties was het vandaag rustig wat Spanje en Italië betrof.

Nog geen beslissing over extra eurotop vrijdag

De beleggers kijken uit naar het Europees topoverleg dat dit weekend zou plaatsvinden over de escalerende schuldencrisis. Maandag zaten de Europese ministers van Financiën al bijeen, maar echt concrete maatregelen werden er niet genomen. En dus doken al snel geruchten op over een extra top van de leiders van de eurozone nu vrijdag.

Maar de afspraak ligt nog niet vast. Frankrijk liet verstaan dat het zeker te vinden is voor topoverleg, maar zwaargewicht Duitsland zegt dat het nog geen "concreet voorstel" gezien heeft. Naast de kwestie Italië, dat sinds enkele dagen in het oog van de financiële storm is terechtgekomen, is er ook discussie over de concrete bepalingen van het tweede steunplan voor Griekenland.