Debat over verbod op pedofielenvereniging

In Nederland heeft de mediafiguur Henk Bres voldoende handtekeningen verzameld om een debat in de Tweede Kamer te voeren over het verbieden van de pedofielenvereniging Martijn.

Bres had 15 dagen nodig om de vereiste 40.000 handtekeningen te verzamelen voor zijn burgerinitiatief. Hij wil de handtekeningen eind augustus overhandigen aan de Nederlandse premier Mark Rutte, minister Maxime Verhagen en PVV-leider Geert Wilders, die de regering vanuit de oppositie steunt. Het slagen van het burgerinitiatief is volgens Bres een signaal dat mensen uit het hele land het bestaan van de pedofielenvereniging beu is.

De vereniging Martijn streeft naar eigen zeggen naar "de maatschappelijke aanvaarding van seksuele relaties tussen volwassenen en kinderen". Eind vorig jaar startte het Nederlandse gerecht een onderzoek nadat sommige leden van Martijn hun steun hadden betuigd aan de verdachte in een grote zedenzaak in Amsterdam.

Uit dat onderzoek bleek dat verschillende leden van de vereniging veroordeeld zijn voor of verdacht worden van het bezit van kinderporno. Maar dat gebeurde telkens buiten de vereniging om, zodat die niet veroordeeld kon worden en het gerecht de vereniging ook niet kon verbieden of laten ontbinden.