Eerste Zeeuwse mosselen klein maar fijn

In Yerseke, in Zeeland, is vandaag het nieuwe mosselseizoen geopend, een week later dan gepland. De eerste mosselen zijn iets kleiner dan de vorige jaren, maar voor de liefhebbers van de jumbo's is er toch nog hoop...
(Archieffoto)

De opening van het mosselseizoen werd vorige week uitgesteld omdat de Zeeuwse mosselen nog niet van de gewenste kwaliteit waren. Maar vandaag was het dan toch zo ver in Yerseke, dé mosselstad van Nederland.

De mosselkwekers brengen de mosselen nu beetje bij beetje naar de veiling, om nadien ook naar ons land uitgevoerd te worden. Mosselfanaten zullen het in het begin met kleinere mosselen moeten doen. De hoeveelheid grote mosselen, de zogenoemde jumbo's, valt dit jaar namelijk wat tegen. Daardoor zijn de jumbo's ook wat duurder dan anders.

"Op dit moment zijn de mosselen nog vrij klein, maar ze groeien nog. Als de natuur wil meewerken, kan het aanbod grote mosselen nog toenemen", zei Jaap Holstein van een vereniging van mosselhandelaars aan Belga.

"De consument die de gemiddelde mossel koopt, zal het bijna niet merken, wel diegenen die gewoon zijn om de allergrootste mossel te kopen", luidt het bij mosselboer Jos van Damme. "Maar het is nog erg vroeg, de eerste ladingen zijn net aangevoerd. We moeten op de Waddenzee nog eens overal vissen voor we daar echt meer zich op hebben."

Vanaf morgen ligt de nieuwe oogst Zeeuwse mosselen in de winkel. Voorlopig dus klein maar fijn...