EU gaat Deense grenscontroles onderzoeken

De Europese Commissie gaat een aantal experten naar Denemarken sturen om er de controles aan de grenzen met Duitsland en Zweden te onderzoeken. Volgens de Denen zijn die bedoeld om de misdaad aan te pakken, maar er is discussie over mogelijke inbreuken op de Schengenovereenkomst.

Sinds vorige week dinsdag zijn de controles aan de Deense grenzen sterk opgevoerd, tot groot ongenoegen van de Duitsers. Ook de Europese Unie heeft al gezegd dat Denemarken het vrije verkeer moet respecteren en dat het land alleen beperkte en gerichte controles mag uitvoeren. Denemarken is immers lid van de Schengengroep en tussen die landen is sinds 1995 vrij verkeer mogelijk zonder paspoortcontrole.

De experten van de Europese Commissie zullen morgen en overmorgen onderzoeken of er volgens hen inbreuken zijn op de Schengenovereenkomst. "We gaan na hoe de grenscontroles worden uitgevoerd, wat er precies de bedoeling van is, waar ze worden uitgevoerd, of er speciale voorzieningen getroffen worden en wat hun exacte impact is op het vrij verkeer van goederen en personen", verduidelijkt een woordvoerder van Cecilia Malmström, de eurocommissaris voor Binnenlandse Zaken.

Commissaris Malmström zelf waarschuwt in een persmededeling dat, mocht het onderzoek aan het licht brengen dat de grenscontroles illegaal zijn, "de Commissie gebruik zal maken van haar bevoegdheden". Voorlopig ontplooiden de Denen al dertig extra politieagenten op een autosnelweg aan de grens met Duitsland en nog eens twintig meer moeten de grens met Zweden bewaken.

lees ook