Karzai laat traan voor vermoorde halfbroer

In Afghanistan heeft president Hamid Karzai de begrafenis van zijn halfbroer Ahmad Wali Karzai bijgewoond. Ahmad Wali Karzai was het stamhoofd van de Popalzai in de zuidelijke provincie Kandahar. Hij werd gisteren vermoord door een van zijn eigen lijfwachten.

De halfbroer van de Afghaanse president (foto's) werd als de machtigste man in de provincie Kandahar beschouwd. Duizenden mensen woonden de begrafenis in het dorpje van de voorouders van de Karzais bij. De president zelf kuste het gezicht van zijn dode broer en kon zijn tranen niet bedwingen.

Enkele uren na de begrafenis benoemde de president een andere broer, Shah Wali Karzai, tot stamhoofd van de Popalzai-stam, waartoe de familie van Karzai behoort.

De begrafenis verliep vrij rustig, maar buitenlandse troepen hebben naar verluidt wel springstof op een nabijgelegen vliegveld onschadelijk moeten maken. In de stad Kandahar zelf zouden ook enkele ontploffingen te horen zijn geweest.

's Morgens vroeg was de gouverneur van de naburige provincie Helmand nog aan een bomaanslag ontsnapt toen hij op weg was naar de begrafenis. Twee veiligheidsmensen raakten gewond, maar de gouverneur zelf niet en hij kon de begrafenis uiteindelijk nog bijwonen.