Murdoch ziet af van overname BSkyB

Rupert Murdoch trekt zijn bod op de Britse satellietzender BSkyB in. Dat meldt zijn mediabedrijf News Corporation in een persmededeling. Murdoch en zijn bedrijf komen steeds meer onder vuur te liggen na het afluisterschandaal in Groot-Brittannië.

De afgelopen dagen was er breed politiek verzet gerezen tegen de overname van de satellietzender door de Australisch-Amerikaanse mediatycoon.

De oppositiepartij Labour was van plan een motie tegen de overname in te dienen in het parlement, een motie die ook de steun zou krijgen van alle andere partijen. De Britse premier David Cameron had ook al gezegd dat Murdoch er niet moest aan denken om de overname van de belangrijke satellietzender door te laten gaan.

De vicevoorzitter van News Corporation, Chase Carey, zei dan ook dat "het duidelijk is geworden dat het in een dergelijk klimaat moeilijk wordt om vooruitgang te boeken in dit dossier".

"Betrokkenen mogen nooit meer mediabedrijf in ons land leiden"

Premier Cameron reageert tevreden op de intrekking van het bod van Murdoch. "We verwelkomen het nieuws", verklaarde een woordvoerder in een mededeling. News Corporation moet "zich concentreren op het opruimen van de rotzooi en weer orde op zaken stellen".

Cameron had eerder al aangekondigd dat er een grootschalig onderzoek komt naar de afluisterpraktijken van de kranten van Murdoch. Die lieten telefoongesprekken afluisteren en kochten politiemensen om.

"De betrokkenen moeten niet alleen voor de rechter komen, ze mogen ook nooit meer een mediabedrijf in ons land leiden", zei hij vandaag nog in het parlement.

Volgende week dinsdag moeten Murdoch, zijn zoon James Murdoch en News of the World-topvrouw Rebekah Brooks voor een parlementaire commissie verschijnen. In 2005 onderzocht Scotland Yard al beschuldigingen dat kranten van Murdoch Britten afluisterden. Volgens een politieman deed News Corp. toen alles om het onderzoek te dwarsbomen.

Het mediabedrijf van Murdoch is ook actief in de VS, Australië en Azië. In Amerika wil senator Jay Rockefeller een onderzoek naar de praktijken van News Corp. op de politieke agenda krijgen. Rockefeller wil weten of News Corp. ook in de VS wetten heeft overtreden.

"Ik ben bezorgd dat de afluisterpraktijken door News Corp. zich hebben uitgebreid naar slachtoffers van de aanslagen op 11 september 2001 en andere Amerikanen. Als dat zo is, dan zullen de consequenties zwaar zijn", meldt Rockefeller. News Corp. is in Amerika eigenaar van de tv-zender Fox News en de kranten The New York Post en The Wall Street Journal.