Oostenrijker met pastavergiet op rijbewijs

Op foto's voor een rijbewijs of identiteitskaart zijn pet of muts uit den boze, zo ook in Oostenrijk. Voor religieuze hoofddeksels geldt echter een uitzondering. Reden genoeg voor de "pastafari" Niko Alm om te kiezen voor een foto waar hij een pastavergiet op zijn hoofd draagt.

De atheïst Alm noemt zich een "pastafari" ofte een aanhanger van de kerk van het vliegende spaghettimonster (kleine foto), een antireligieuze beweging die zich in het bijzonder kant tegen het creationisme. "Ons enige dogma is het verwerpen van dogma's", is het motto van de beweging, die in 2005 werd opgericht in de Verenigde Staten.

Alm diende in 2008 een aanvraag voor een rijbewijs in, vergezeld van een foto met een omgekeerd pastavergiet op zijn hoofd. De autoriteiten stuurden hem echter naar een arts om na te gaan of hij wel mentaal geschikt was om achter het stuur te kruipen.

Dat bleek zo te zijn en nu, drie jaar later, heeft Alm zijn gelamineerd rijbewijs met foto in de bus gekregen. De man wil nu een aanvraag indienen om het pastafarianisme in Oostenrijk te laten erkennen als een officiële religie.

lees ook