"Gents toiletbeleid discrimineert niet"

Een kortgedingrechter in Gent heeft beslist dat de stad Gent niets moet veranderen aan zijn toiletbeleid tijdens de Gentse Feesten. Een actiegroep had de stad voor de rechter gedaagd en geëist dat er evenveel gratis toiletten komen voor vrouwen als voor mannen.

Voor mannen zijn er 200 gratis urinoirs op de Gentse Feesten, voor vrouwen zijn er slechts 16 gratis toiletten. De andere toiletten zijn betalend (50 eurocent per beurt). Volgens de actiegroep is dat discriminatie.

De rechter is de stad gevolgd in de redenering dat de plaszuilen voor mannen geplaatst worden om wildplassen tegen te gaan en dat er geen sprake is van discriminatie.

"Er wordt niet betwist dat er meer mannentoiletten dan vrouwentoiletten zijn en dat het gebruik van de damestoiletten grotendeels betalend is. De ongelijke behandeling tussen mannen en vrouwen is, in het licht van het tegengaan van wildplassen, echter objectief verantwoord. Het zou de Stad Gent wel sieren om de organisatoren te verplichten nog meer toiletten te plaatsen voor alle geslachten", motiveerde rechter Jan Van den Berghe.