Bezoekers mogen opnieuw overal op de heide

De Kalmthoutse Heide is vanaf morgen weer volledig toegankelijk voor het publiek. Dat heeft het Agentschap voor Natuur en Bos bekendgemaakt. Het gebied draagt, nu bijna twee maanden na datum, nog steeds de sporen van de verwoestende brand.

Een deel van de Kalmthoutse Heide was al een tijdje opnieuw toegankelijk, maar het centrale rust- en begrazingsgedeelte bleef onder meer voor de rust van broedvogels nog afgesloten.

Maar vanaf morgen kunnen bezoekers dus weer overal de Kalmthoutse Heide in. "Het gebied blijft natuurlijk bijzonder kwetsbaar. We vragen dan ook met aandrang aan de bezoekers om de paden zeker niet te verlaten", meldt het agentschap.

De organisatie deelt ook mee dat de Kalmthoutse Heide na de brand vooral groen in plaats van paars kleurt. "De verbrande stukken zijn grotendeels ingenomen door het pijpestrootje, een grasplant. De grazers in het gebied, 400 schapen en 35 runderen, tomen dat opkomende gras nu in", klinkt het. "In het najaar willen we dan een deel van de bovenlaag van de grond afschrapen, zodat struikheide en dopheide er betere kansen krijgen dan grassen."