Brusselse metro iets netter, maar verre van net

Eén op de vijf Brusselse metrostations is uitgesproken vuil. Dat blijkt uit een onderzoek van de SP.A. Volgens een gelijkaardig onderzoek vorig jaar was de netheid in één op de drie metrostations ondermaats.

In veel stations is er nog altijd graffiti en zijn er overvolle vuilnisbakken. Acht op de tien stations hebben ook geen openbaar toilet. Volgens de SP.A is de algemene netheid in de 69 metro- en premetrostations wat verbeterd. "Maar dat blijft een slechte score", zegt Brussels parlementslid Jef Van Damme.

160 keer per dag is er een defect aan roltrappen, meestal het gevolg van vandalisme.

Volgens de SP.A kan de Brusselse vervoersmaatschappij MIVB zelf meer inspanningen doen om de stations netjes te houden. Zo schrijven de stewards opvallend weinig boetes uit aan vervuilers.

Ook de veiligheid kan beter. In meer dan 3 metrostations op de 10 noteerden de SP.A-medewerkers een onveiligheidsgevoel op weekdagen en tijdens de werkuren, meestal door bedelaars en/of hangjongeren, de afwezigheid van stewards en onbemande loketten.