CD&V bereid tot toelichting aan Di Rupo en de 7

CD&V zegt dat het "uiteraard" bereid is haar positie toe te lichten aan formateur Elio Di Rupo (PS) en de 7 partijen die willen onderhandelen. Ze hadden CD&V-voorzitter Wouter Beke daar eerder op de dag om gevraagd, na afloop van een onderhoud.

Di Rupo zat vanmorgen samen met zijn collega's van de SP.A, Groen!, Open VLD, de MR, de PS, het CDH en Ecolo. Zij bevestigden hun wil om te onderhandelen op basis van de formateursnota. Om kans op slagen te hebben, is het nodig dat CD&V ook aan tafel komt, klonk het achteraf, anders is er geen tweederdemeerderheid.

De 7 partijen sturen duidelijk aan op gesprekken zonder de N-VA, nu het water tussen die partij en de PS wel erg diep is geworden. CD&V stond daar altijd weigerachtig tegenover, maar maakte gisteren toch een opening. Zo liet de partij verstaan dat er teruggegrepen moet worden naar de voorstellen over BHV en Brussel die voorzitter Wouter Beke als onderhandelaar uitwerkte. Als Di Rupo de "ballast" uit zijn nota haalt, kan er gesproken worden, klonk het.

Di Rupo heeft nu contact opgenomen met Beke met de vraag om zijn standpunt te verduidelijken. Met een nieuw gesprek hopen de formateur en de 7 partijen CD&V alsnog mee aan de onderhandelingstafel te krijgen. Morgenvroeg om 10 uur zal de ontmoeting plaatsvinden.