Chinese namaak overspoelt Europese grenzen

Aan de buitengrenzen van de Europese Unie zijn vorig jaar dubbel zoveel ladingen met namaakgoederen in beslag genomen als in 2009. Dat staat in een rapport van de Europese Commissie. Maar liefst 85 procent van de goederen is afkomstig uit China. Het populairste namaakproduct zijn sigaretten.

Waar de Europese douanediensten in 2009 nog 43.500 ladingen in beslag namen, waren dat er vorig jaar bijna dubbel zoveel, 79.112, een recordaantal. Opvallend is dat het aantal artikels wel terugviel van 117 miljoen tot 103 miljoen in 2010. In België ging het om 1,77 miljoen artikels ten opzichte van 2,8 miljoen een jaar eerder (-37%). De in beslag genomen goederen vertegenwoordigen een marktwaarde van meer dan 1 miljard euro.

De belangrijkste categorieën goederen die door de douane worden tegengehouden, zijn sigaretten (34%), huishoudproducten -en toestellen (14,5%), kantoorbenodigdheden (9%), andere tabaksproducten (8%), labels, kaartjes en etiketten (8%), kleding (7%) en speelgoed (7%).

Opvallend is dat steeds meer vervalste goederen met de post toekomen. Dat komt door de stijging van de internetverkoop. "Het aantal gevallen is verdrievoudigd van 15.000 tot meer dan 48.000. Bij de in beslag genomen goederen gaat het vooral om geneesmiddelen en lichaamsverzorgingsproducten", verduidelijkt Algirdas Šemeta (foto), de eurocommissaris voor Belastingen, Douane-unie, Audit en Fraudebestrijding.

De onderschepte namaak is hoofdzakelijk afkomstig uit China. Met 85% van de goederen is het land de onbetwiste koploper. Maar ook uit Turkije, Thailand, Hongkong en India komen heel wat vervalste producten.

Twee jaar geleden maakte Europa met China een actieplan tegen vervalsingen. Voorlopig werpt dat nog weinig vruchten af. 90% van de vastgehouden goederen werd vernietigd of er werd een rechtszaak ingespannen om de inbreuk vast te stellen.

lees ook