De 7 nodigen CD&V uit voor "verduidelijking"

De 7 partijen die "ja" of "ja, maar" hebben gezegd op de nota-Di Rupo, willen dat CD&V haar standpunt aan tafel komt "verduidelijken". De partijen willen voort onderhandelen, maar het is nodig dat de christendemocraten ook meedoen, zo luidt het. Di Rupo zal vandaag niet naar de koning gaan.

De N-VA heeft de nota van Di Rupo vorige week afgeschoten. CD&V wil niet onderhandelen zonder de N-VA, al sluit de partij dat ook niet helemaal uit. Voorwaarde is dan wel dat de formateur terugkeert naar de voorstellen over BHV die voorzitter Wouter Beke op papier zette tijdens zijn periode als koninklijk onderhandelaar. De Franstaligen willen dat de nota de basis voor de onderhandelingen blijft.

Di Rupo zat sinds 9 uur vanmorgen samen met de zeven andere partijen die vorige week "ja" of "ja, maar" hebben geantwoord. Het gaat om de MR, het CDH, Ecolo, de PS, Groen!, de SP.A en Open VLD. Het is voor het eerst sinds 1 oktober 2010 dat zo veel partijen samen rond de tafel zaten in de formatie, ook al waren CD&V en de N-VA niet uitgenodigd. Di Rupo maakte in een persbericht bekend dat "het niet om de start van onderhandelingen gaat, maar om een evaluatie van de situatie".

Wellicht wilde Di Rupo nagaan welke mogelijkheden er nog zijn zonder de N-VA. Daarbij is de positie van CD&V dan wel cruciaal en daar hadden de zeven voorzitters het dan ook over. "Er is een tweederdemeerderheid nodig. Zonder CD&V onderhandelen, heeft dus weinig zin", zei Alexander De Croo (Open VLD) bij de aanvang van de vergadering. "Ik merk dat er een dynamiek is om standpunten uit te wisselen. Hopelijk kan dat een opstap betekenen naar onderhandelingen."

Charles Michel verliet voor de anderen de vergadering, omdat hij een andere dringende afspraak had. De overige deelnemers aan de vergadering zouden zich daarna beziggehouden hebben met het nalezen van teksten. Na afloop van het gesprek, omstreeks 13.30 uur, klonk het bij de Franstaligen dat er "verduidelijking" nodig is.

Er werd ook een persmededeling verspreid. Daarin staat dat het volgens de 7 partijen "mogelijk is om een dynamiek op gang te brengen" en dat ze "deze opportuniteit willen aangrijpen om het aantal partners uit te breiden". Zonder de christendemocraten is er geen tweederdemeerderheid en geen meerderheid in elke taalgroep voor een staatshervorming, wordt ook benadrukt. Di Rupo gaat nu contact opnemen met CD&V-voorzitter Wouter Beke.

De koning houdt het ontslag van Di Rupo al sinds vrijdag in beraad. Hij heeft ook opgeroepen tot een bezinningsperiode en heeft nog geen andere partijvoorzitters ontvangen. Normaal gezien zou Di Rupo vandaag opnieuw naar de koning gaan, maar die afspraak is uitgesteld naar een latere datum.