De N-VA vraagt CD&V om "niet te plooien"

De N-VA roept CD&V op om niet deel te nemen aan onderhandelingen op basis van de formateursnota van Elio Di Rupo (PS). "Ze mogen zich niet laten overtuigen om de "paarsgroene partijen" te depanneren, want van deze nota valt niets goeds te maken", luidt het.
Ben Weyts

CD&V liet vorige week verstaan dat het niet bereid is om onderhandelingen op te starten zonder de N-VA. Maar het is net dat waar Di Rupo en de 7 "willende" partijen op aansturen. Ze hebben echter de Vlaamse christendemocraten nodig voor een tweederdemeerderheid en dus staat de partij onder zware druk om toch aan tafel te komen.

Voorzitter Wouter Beke maakte gisteren een opening door een reeks voorwaarden op tafel te leggen. En vandaag toonde hij zich bereid om zijn standpunt bij de andere partijen -die vanmorgen samenzaten voor overleg- te komen toelichten. Dat zal morgenvroeg om 10 uur gebeuren.

Volgens de N-VA mag CD&V zich zeker niet laten overtuigen om mee te gaan onderhandelen. "Een week geleden waren wij beide van mening dat we niet zouden gaan onderhandelen op basis van deze nota, tenzij die fundamenteel zou worden aangepast. Wij blijven bij die stelling. Ik hoop vooral dat ze niet plooien voor de druk en dat ze voet bij stuk houden", aldus N-VA-ondervoorzitter Ben Weyts.

Eerder klonk het nog dat het de andere partijen vrijstaat om te gaan onderhandelen op basis van de nota. Nu haalt de N-VA echter de harde taal boven. Ook diegenen die al toegezegd hebben om te gaan praten, krijgen een veeg uit de pan. "We betreuren de keuze van de "paarsgroene partijen" -de SP.A, Open VLD en Groen!- om CD&V massaal onder druk te zetten, in plaats van collegiaal samen met de N-VA en CD&V, de twee grootste Vlaamse partijen, de Franstaligen onder druk te zetten en hen op te roepen om met een beter bod voor de dag te komen."

Zowel communautair als budgettair als sociaaleconomisch blijft de nota van Di Rupo ondermaats, argumenteert de N-VA, die zich gesterkt voelt door de recente aanbevelingen van de EU en de OESO. "Ook zij benadrukken het belang van besparingen en diepgaande sociaaleconomische hervormingen", klinkt het.