Gezichtsbedekkende kleding verboden vanaf 23 juli

Het zogenoemde boerkaverbod in ons land gaat in op zaterdag 23 juli. Dat staat in het Staatsblad. Vanaf dan is het verboden om kledij te dragen die het gezicht volledig of grotendeels bedekt.

Ons land is, na Frankrijk, het tweede land waar een algemeen boerkaverbod geldt. Wie de wet overtreedt, riskeert 7 dagen cel en een geldboete van 137,50 euro.

In ons land dragen naar schatting 270 vrouwen een boerka, waarbij het gezicht volledig wordt bedekt, of een niqab, waarbij alleen de ogen zichtbaar zijn (kleine foto). De nieuwe wet heeft volgens waarnemers dan ook vooral een symbolische waarde.

In een aantal gemeenten bestaan al gemeentelijke reglementen die gezichtsbedekkende kleding verbieden buiten de periode van carnaval. Dat gaf in het verleden al meer dan eens aanleiding tot boetes, maar die werden keer op keer aangevochten voor de rechtbank.

Meest gelezen