Ierland roept pauselijke nuntius op het matje

De Ierse minister van Buitenlandse Zaken Eamon Gilmore heeft de pauselijke nuntius op het matje geroepen naar aanleiding van pedofilieschandalen in de Ierse kerk. Volgens een pas uitgebracht rapport heeft Rome in het geheim Ierse bisschoppen ontmoedigd om pedofiele priesters aan te geven.

Dat gebeurde in 1997, vlak nadat de Ierse kerk nieuwe regels had opgesteld om slachtoffers van pedofilie beter te beschermen.

Vanmorgen kondigde premier Enda Kenny aan dat Ierland het achterhouden van informatie over pedofilie strenger gaat bestraffen. De Ierse regering is woedend over de houding van het Vaticaan.

In verband met de pedofilieschandalen in de Ierse kerk heeft het Vaticaan steeds volgehouden dat het ging om een lokaal Iers probleem dat Rome betreurt, maar waaraan het niets kon doen. Na zijn onderhoud met minister Gilmore zei aartsbisschop Giuseppe Leanza alleen dat hij het Ierse rapport zou overhandigen en toelichten aan het Vaticaan.