Italiaanse Senaat keurt besparingsplan goed

In Italië heeft de Senaat het verscherpte besparingsplan van de regering van premier Berlusconi goedgekeurd. Het plan moet de volgende drie jaar 70 miljard euro opbrengen.

Italië was de laatste dagen in het oog van de financiële storm terechtkomen omdat het met zijn hoge staatsschuld een volgend slachtoffer leek te worden van de financiële crisis.

Minister van Financiën Guido Tremonti (foto boven) stelde daarop een besparingsplan van 48 miljard euro op. Na aanmaningen van het IMF dat de situatie ernstig was, scherpte Tremonti het plan nog aan door een aantal fiscale kortingen te verlagen. Zo wil hij de volgende drie jaar op een totaal van 70 miljard euro komen. Tegen 2014 moet het tekort op de begroting volledig weggewerkt zijn. Het plan wil ook de economische groei stimuleren.

Wegens de hoogdringendheid van de maatregelen heeft de oppositie de regering niet te veel in de weg gelegd voor de goedkeuring van het plan. Ze stemde wel tegen, maar voerde geen vertragingsmanoeuvres uit. Morgen moet het plan nog worden goedgekeurd in de Kamer.