Je deelt je naam beter niet met een volksvijand

Een Amerikaanse man van 43 heeft de pech dezelfde naam te hebben als Casey Anthony, een vrouw die vorige week door een volksjury werd vrijgesproken voor de moord op haar dochter. Ondanks haar vrijspraak zijn veel Amerikanen ervan overtuigd dat ze haar dochter wel degelijk heeft vermoord. En die woede komt nu bij een man terecht die helemaal niets met de zaak te maken heeft.

De 43-jarige man beweert al zijn hele leven fier te zijn op zijn naam, maar sinds zijn naamgenote werd vrijgesproken, denkt hij daar enigszins anders over. “Sinds die vrouw (zie foto) is vrijgesproken, is het helemaal uit de hand aan het lopen”, zegt Anthony voor de camera’s van NBC. “Het leek wel alsof iedereen een mening had over deze zaak.”

Op Facebook werd de man plotsklaps om de oren geslagen met honderden vriendschapsverzoeken en berichten. En omdat hij op zijn profiel zijn mobiel telefoonnummer had gezet, werd hij ook door wildvreemden uit zijn bed gebeld.

De teneur van die berichten en gesprekken is steeds dezelfde: “ze geven allemaal hun mening over het proces en ze vragen zich af waar ik het recht vandaan haal om het leven van een jong meisje te beroven.” Het enige wat Anthony kan zeggen, is dat hij niet de persoon is die iedereen denkt.

De eerste telefoontjes vond de man nog komisch, maar toen er maar geen einde aan kwam, schakelde hij zijn gsm uit. Tot overmaat van ramp worden ook zijn twee zoontjes op school geconfronteerd met de beruchte rechtszaak. Zijn twee kinderen heten namelijk net als hun vader Casey Anthony.

Het interview van de man is niet in dovemansoren gevallen. Een woordvoerder van Facebook heeft de man enkele tips bezorgd om de toevloed aan boodschappen te stoppen. Het bedrijf raadt voorts iedereen die zich in een gelijkaardige situatie bevindt aan, om die problemen zo snel mogelijk te signaleren.

Juryleden moeten elders dineren

Naast de man met dezelfde naam, worden ook en vooral de juryleden van het proces geviseerd. Een restaurant in Clearwater neemt een wel heel drastische beslissing: het verbiedt de zeven vrouwen en vijf mannen uit de jury om in het restaurant te komen eten.

Volgens de eigenaar van het restaurant moet een briefje op de deur - waarop geschreven staat dat de juryleden niet welkom zijn - aan de klanten duidelijk maken wat hij van de uitkomst van het proces denkt.

"Al mijn werknemers denken er net zo over", zegt de eigenaar van de zaak. "We waren allemaal in shock toen we hoorden dat ze werd vrijgesproken."

lees ook