Nog onduidelijk wie achter aanslagen Mumbai zit

Het is nog niet geweten wie achter de aanslagen zit waarbij gisteren in de Indiase stad Mumbai zeker 18 mensen zijn omgekomen. De veiligheidsdiensten in India zijn extra waakzaam.

Tijdens de avondspits waren er gisteren drie ontploffingen in Mumbai, een van de belangrijkste steden in India. Daarbij zijn zeker 18 mensen omgekomen. Dat aantal kan nog oplopen, want er zijn meer dan 130 gewonden.

De ontploffingen vielen op dezelfde dag als de verjaardag van Mohammad Ajmal Amir Qasab, de enige overlevende van de aanslagen die in november 2008 aan zowat 170 mensen het leven kostten in Mumbai. Achter die aanslagen zat de Pakistaanse organisatie Lashkar e Toiba.

Nu is het nog niet duidelijk welke organisatie de aanslagen pleegde. Ze zijn nog niet opgeëist. Maar velen in India verdenken opnieuw Pakistaanse organisaties, hoewel er in India ook terreurgroepen zijn. De aanslagen kunnen de relaties tussen beide kernmachten opnieuw onder druk zetten.