Ook Nederlandse agenten op Gentse Feesten

Tijdens de Gentse Feesten worden dit jaar voor het eerst ook Nederlandse agenten ingezet. Twaalf politiemensen zullen het Gentse korps bijstaan op piekmomenten. Ze dragen hun Nederlandse uniform, maar zullen geen volledige bevoegdheid hebben.

De bedoeling is dat ze patrouilleren, mensen wegwijs maken en ook overlast vaststellen. Het is de eerste keer dat buitenlandse politieagenten worden ingezet tijdens de Gentse Feesten.

De internationale samenwerking is mogelijk omdat de feesten een grote impact hebben op de openbare veiligheid. De Gentse Feesten trekken elk jaar ook meer Nederlandse toeristen.

In amper vier jaar tijd is het aantal bezoekers aan de Feesten gestegen van 1,2  naar zo'n 1,7 miljoen, met een bezoekersaantal van meer dan 100.000 bezoekers per dag.

Liever met openbaar vervoer

Om de talrijke bezoekers vlot in en uit het Gentse stadscentrum te krijgen, bundelen de stad, De Lijn en de spoorwegen de krachten. Het B-Evenementenbiljet "Gentse Feesten" geeft 50 procent korting op een treinreis in tweede klasse, inclusief busrit. Bovendien rijden de meeste bussen en trams langer dan normaal. Vanaf Gent Zuid rijden op drie verschillende tijdstippen 's nachts feestenbussen naar de Gentse rand.

Voor fietsers zijn er bewaakte stallingen aan de Baudelokaai en onder de Sint-Michielsbrug. Daarnaast zijn er verschillende onbewaakte stallingen, onder meer op de Kouter, de Steendam, het Koophandelsplein en de Sint-Jacobsnieuwstraat. Van 14 uur tot 6 uur 's morgens rijden er voor de gelegenheid taxifietsen.

Automobilisten wordt aangeraden hun wagen te parkeren aan Flanders Expo, van waar er 24 uur op 24 pendeltrams naar de feestzone rijden. Ook vanop de park-and-ride-zones In Gentbrugge en Oostakker is er aansluiting met het openbaar vervoer. Voor wie toch zweert bij de auto is er de ondergrondse parkeergarage aan het Sint-Pietersstation. Voor de parkeergarages in het stadscentrum zelf wordt een nieuw parkeergeleidingssysteem in gebruik genomen.