Pokerspel over schuld in VS wordt steeds bitser

In de Verenigde Staten verlopen de onderhandelingen tussen Democraten en Republikeinen over het schuldplafond steeds stroever. De deadline voor de afbetalingen van de VS komt dichterbij. Moody's dreigt ondertussen nog eens.
Bij de start van de gesprekken was de sfeer in het Witte Huis nog goed.

De VS heeft, net als elk land, schulden af te betalen. Maar er is een wettelijk vastgelegd schuldplafond en dat wordt op 2 augustus bereikt. Als dat plafond niet wordt verhoogd, kan de VS de rekeningen niet voort betalen en dreigt een crisis, met gevolgen voor de wereldeconomie. "Dat zou schokgolven door het wereldwijde financiële systeem sturen", waarschuwt ook Ben Bernanke, de voorzitter van de Fed, de Amerikaanse centrale bank.

De Democratische partij van president Barack Obama wil snel werk maken van een hogere limiet. Maar de Republikeinen, die sinds de tussentijdse verkiezingen van november vorig jaar de meerderheid in het Huis van Afgevaardigden hebben, willen daar niet zomaar mee akkoord gaan. De Republikeinen eisen strenge besparingen in de overheidssector. De Democraten willen ook besparen, maar willen ook meer belastingen, vooral voor de hogere inkomens, invoeren.

Al enkele weken wordt de discussie tussen de twee partijen zo een brute krachtmeting, een pokerspel.

Voor de vierde dag op rij werd gisteren tot 's avonds laat intensief onderhandeld tussen Republikeinen en de Democraten. Obama neemt zelf het voortouw in de gesprekken. Hij wil nog deze maand een doorbraak forceren. De president wil niet dat een akkoord over het schuldplafond pas op het laatste nippertje wordt afgesloten. Volgens Republikeinse onderhandelaars is Obama gisteren woedend weggelopen van de tafel. Het Witte Huis ontkent dat, maar zegt dat de Republikeinse onderhandelaars Obama voortdurend in de rede vielen.

De kredietbeoordelaar Moody's heeft er nog eens mee gedreigd om de rating van de VS te verlagen als het schuldplafond niet wordt opgetrokken. Nu heeft Washington wereldwijd de beste beoordeling, maar die kan van AAA naar AA worden bijgesteld, dreigt Moody's.