Sociaal tarief voor leidingwater in de pijplijn

De Vlaamse Maatschappij voor Watervoorziening (VMW) wil een sociaal tarief voor leidingwater invoeren. Daarbij zou de vaste vergoeding met een kwart verlaagd worden voor sociale klanten. Andere klanten zouden dan weer iets meer betalen.

De vaste vergoeding op de waterfactuur bedraagt 48 euro in Limburg, Oost-Vlaanderen, Vlaams-Brabant en West-Vlaanderen, de provincies waar de VMW het water verdeelt. Bij het sociaal tarief zou dat bedrag naar 36 euro zakken en voor andere klanten zou de vaste vergoeding 49 euro worden, schrijft Het Belang van Limburg. De 15 kubieke meter gratis leidingwater per gezinslid blijft voor iedereen behouden.

Het sociaal tarief zou gelden voor leefloners, gehandicapten, ouderen met een inkomensgarantie en mensen met een inwonend gezinslid dat verlengd minderjarig is verklaard. De prijzencommissie moet het voorstel nog goedkeuren, net als de directie Oost-Vlaanderen van de VMW.