"Andere garanties voor Franstaligen mogelijk"

Ontslagnemend staatssecretaris Bernard Clerfayt (FDF) ziet enige onderhandelingsruimte voor de gesprekken over de regeringsvorming en de staatshervorming. Maar dan moeten zij die een grote staatshervorming willen wel aan de onderhandelingstafel komen, zegt hij in "De Ochtend" op Radio 1.

Bernard Clerfayt klinkt niet echt pessimistisch in verband met de formatiegesprekken en wil zelfs een stukje tegemoetkomen aan eisen die CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft gesteld aan de formateur. Zo is de ratificatie van het minderhedenverdrag - een van de bezwaren van Beke - geen conditio sine qua non voor de FDF'er.

"Wij kunnen praten over andere vormen van garanties voor de Franstaligen in de rand en in Brussel", zegt Clerfayt. Hoe die garanties er dan moeten uitzien, wil hij niet kwijt. "Wij hebben liever onderhandelingen rond de tafel dan in de media."

Hoe dan ook pleit de FDF'er ervoor om voort te praten. "Er zal geen oplossing komen zonder onderhandelingen", waarop een sneer naar de N-VA volgt, die vorige week "nee" heeft gezegd tegen de formateursnota: "Zij die nee hebben gezegd, zijn zij die geen oplossing willen."

Ook voor CD&V heeft Clerfayt een boodschap. "Het zijn de Vlamingen die vragende partij zijn voor een grote staatshervorming. Daarom hebben wij een tweederdemeerderheid nodig. Er zijn weinig Vlaamse partijen die rond de tafel willen komen, en dat is heel eigenaardig. De vragende partij moet aan de tafel komen, anders is er geen vooruitgang."

"Als er een wil is, is er een weg", besluit Clerfayt, "maar iedereen moet een oplossing willen." Anders gezegd: wie het schoentje passe, trekke het aan.