Beke wil dat anderen zijn voorstellen overnemen

CD&V-voorzitter Wouter Beke heeft aan de 7 "ja, maar"-partijen gevraagd dat zijn eigen voorstellen over BHV en Brussel worden aanvaard. Dat blijkt na de vergadering van vandaag. Formateur Elio Di Rupo (PS) gaat nu via discrete contacten aftasten of dat mogelijk is.

Na het forse "neen" van de N-VA en het "neen, als de N-VA ook niet wil" van CD&V heeft Elio Di Rupo vorige week zijn ontslag aangeboden, maar de koning houdt zijn antwoord nog steeds in beraad. De afgelopen dagen ging Di Rupo na wat er nog mogelijk is zonder de N-VA. De sleutel daarvoor ligt bij CD&V. Zonder CD&V is er geen tweederdemeerderheid voor een staatshervorming en geen meerderheid aan Vlaamse zijde. Dan is de formatie voorbij.

CD&V lijkt de deur op een kier te hebben gezet. Beke zei deze week dat een aantal compensaties voor de splitsing van BHV voor zijn partij onaanvaardbaar waren in de voorstellen van Di Rupo. Ook enkele andere zaken wil CD&V uit de nota-Di Rupo zien verdwijnen, anders komt de partij niet aan tafel. Een kleine opening, maar een opening.

Beke kwam vandaag aan de andere 7 partijen zijn standpunten toelichten en hij heeft daarbij voorwaarden gesteld. Beke wil dat wordt teruggekeerd naar de voorstellen over BHV en Brussel die hij zelf op papier heeft gezet toen hij koninklijk onderhandelaar was. Die voorstellen zijn volgens CD&V veel evenwichtiger dan het hoofdstuk BHV in de nota-Di Rupo.

Van de andere Vlaamse partijen verwacht Beke nu dat die zich achter die voorstellen scharen. Van Di Rupo vraagt Beke dat hij de Franstaligen overtuigt van het BHV-compromis, zodat de MR, de PS, Ecolo of het CDH achteraf niet opnieuw met extra compensaties komen. "Di Rupo zal informele contacten houden", zei zijn woordvoerder na de vergadering. De formateur zal Beke garanties moeten kunnen geven. De vraag is dus welke prijs de Franstalige partijen willen betalen voor een regering zonder de N-VA.

De komende dagen blijft het waarschijnlijk windstil op het politieke front. Voorlopig krijgt de koning geen bezoek uit de Wetstraat.