Donderdag Eurotop over schuldencrisis

De staats- en regeringsleiders van de zeventien landen van de eurozone komen donderdag in Brussel bijeen over de schuldencrisis. Dat heeft Europees president Herman Van Rompuy laten weten.

De leiders van de eurolanden zullen  bespreken hoe ze de crisis in de eurozone kunnen bezweren en hoe ze "het probleem-Griekenland" verder zullen aanpakken. Het bijeenroepen van een eurozonetop is al enkele dagen voorwerp van discussie.

Duitsland wou niet te hard van stapel lopen voor het bijeenroepen van zo'n top. Bondskanselier Merkel wou dat er eerst achter de schermen een oplossing uitgewerkt zou worden voor ze met haar collega's rond de tafel wou zitten. Onder meer Duitsland staat erop dat banken en verzekeraars aan het tweede hulpplan voor Griekenland moeten bijdragen.

Dat er nu toch een top komt, lijkt erop te wijzen dat de neuzen stilaan in dezelfde richting wijzen. De Duitse regering heeft al laten weten dat ze veronderstelt dat Van Rompuy een top bijeenroept omdat hij erop vertrouwt dat er een akkoord kan worden gevonden over het nieuwe reddingsplan voor Griekenland.

Volgende donderdagmiddag, op de Belgische nationale feestdag, komen de eurolanden om 12 uur samen in Brussel. Op de agenda staat "de financiële stabiliteit van de euro" en "de toekomstige financiering van het Griekse hulpprogramma", zegt Van Rompuy. Hij heeft de ministers van Financiën gevraagd om onderling de top voor te bereiden.

lees ook