Eerste VS-soldaten verlaten Afghanistan

De eerste Amerikaanse troepen zijn definitief teruggetrokken uit Afghanistan. Het gaat om een contingent van 650 manschappen dat gelegerd was in de buurt van de hoofdstad Kaboel en dat niet meer wordt vervangen.

De Verenigde Staten hebben ongeveer 100.000 soldaten in Afghanistan en leveren het gros van de troepen van de internationale militaire coalitie, die ongeveer 140.000 manschappen telt.

Eind juni kondigde president Barack Obama aan dat tegen de zomer van 2012 een derde van het Amerikaanse contingent uit Afghanistan wordt weggehaald. Het gaat om zo'n 33.000 manschappen.

Twee jaar geleden had Washington het aantal militairen in Afghanistan nog fors opgetrokken na nieuwe offensieven van de talibanrebellen en het terreurnetwerk Al Qaeda. Volgens de VS en de NAVO is er vooruitgang geboekt in Afghanistan en kunnen de Afghanen stilaan zelf het heft in handen nemen.

Desondanks is nog altijd veel geweld in het land. Gisteren raakte bekend dat er in de eerste jaarhelft van 2011 bijna 1.500 burgers zijn gedood, het hoogste aantal van de afgelopen 10 jaar. Eerder deze week is ook Ahmed Wali Karzai vermoord, de halfbroer van  president Hamid Karzai en gouverneur van de provincie Kandahar. De aanslag is opgeëist door de taliban.