Filip Joos voetbalgezicht van VRT en Telenet

Filip Joos wordt zowel voor Telenet als voor de VRT het gezicht van de voetbaluitzendingen. De geruchten deden al langer de ronde, maar vandaag is het nieuws officieel bevestigd op een persconferentie van Telenet.

In het stadion van KV Mechelen heeft Telenet het team achter de nieuwe zender Sporting Telenet voorgesteld.

Bram Lambert van Prime Sport wordt de belangrijkste collega van Joos (foto in tekst). Joos is blij dat hij "het beste van twee werelden kan combineren". "Ik wilde graag bij de openbare omroep blijven, onder meer om het EK te kunnen volgen, en de VRT was mij duidelijk ook niet graag kwijt", zegt hij. "Deze constructie, waaraan pas gisteren de laatste hand werd gelegd, is organisch gegroeid. Met VTM heb ik nooit contact gehad", aldus Joos. Ook de VRT is tevreden met de nieuwe vorm van samenwerking en ziet alleen maar voordelen voor de Vlaamse voetballiefhebber.

Telenet  zal de belangrijkste wedstrijden van elke speeldag live uitzenden en biedt daarnaast omkadering aan in 3 magazines, op donderdag, zaterdag en maandag. Joos zal halftijds voor Telenet en halftijds voor de VRT werken. Hij geeft elke week commentaar bij 2 Belgische wedstrijden en 1 buitenlandse.

Joos en Lambert krijgen voor elke match een co-commentator naast zich, Marc Degryse, Geert Devlieger of Eddy Snelders. De interviews worden verzorgd door Tim Wielandt, Thomas Liekens en Gunther Vanhandenhoven.

© vrt 2010 Bart Musschoot

Toch ook nog onzekerheid over uitzendingen

Zowel voor de VRT als voor Telenet is het nog niet helemaal duidelijk hoe hun programmatie en uitzendingen er tijdens het nieuwe voetbalseizoen zullen uitzien. Telenet hoopt alle wedstrijden live te kunnen uitzenden en de VRT rekent op een overeenkomst met VTM om een voetbalmagazine op maandag te kunnen maken.

Daarom werkte Telenet een overeenkomst uit met Belgacom om vanaf het seizoen 2012-2013 alle matchen te mogen uitzenden. Het telecombedrijf uit Mechelen zou ook dit seizoen al het volledige aanbod willen brengen, maar wacht daarvoor nog op toestemming.

"We hopen dat de beslissing van de Raad voor de Mededinging een van de komende dagen valt, zodat we de technische barrières uit de weg kunnen ruimen", zegt woordvoerder Stefan Coenjaerts. Telenet merkte wel al een duidelijk effect op de verkoop van nieuwe abonnementen. "Afgelopen week, met het gespeculeer over onze schermgezichten, zagen we een duidelijke boost."

Ook de VRT kan voorlopig enkel afwachten. De openbare omroep wil "Extra time", het voetbalmagazine op maandag, blijven uitzenden, maar heeft daarvoor een overeenkomst met  VTM nodig. De commerciële omroep heeft de rechten op de samenvattingen. "Ook zonder die overeenkomst houden we "Extra time" op de buis, al zal het dan wel een ander programma worden", zegt presentator Filip Joos. "We kunnen in dat geval enkel zeer korte fragmenten van de wedstrijden gebruiken."