Italiaanse parlement keurt besparingsplan goed

In Italië heeft de Kamer het strenge besparingsplan van de regering goedgekeurd. Dat gebeurde door aan die goedkeuring ook een vertrouwensstemming te koppelen. Met het plan wil de regering het vertrouwen van de financiële markten terugwinnen.

De regering van premier Berlusconi (foto) had de goedkeuring van het besparingsplan afgedwongen door een vertrouwensstemming. Daarbij gaf een meerderheid van de Kamerleden haar vertrouwen. Later gaf de Kamer ook officieel groen licht aan het besparingsplan. Er waren 314  stemmen voor het plan, 280 Kamerleden stemden tegen. Daarmee zijn de voorgestelde maatregelen definitief goedgekeurd, want gisteren heeft de Senaat al met het plan ingestemd.

Het besparingsplan van minister van Financiën Guido Tremonti is uitzonderlijk snel door het parlement gejaagd. Wegens de hoogdringendheid van de maatregelen heeft de oppositie geen vertragingsmanoeuvres ingezet. De regering wil 48 miljard euro besparen. Tegen 2014 moet het tekort op de begroting volledig weggewerkt zijn. Met het plan willen de Italianen vermijden dat de schuldencrisis in de eurozone zich uitbreidt naar hun land.