Kenia richt nieuw vluchtelingenkamp op

Het Oost-Afrikaanse land Kenia kondigt de oprichting aan van een nieuw vluchtelingenkamp om vluchtelingen uit Somalië op te vangen. Tienduizenden mensen zijn op de vlucht voor de oorlog en de ergste droogte in 60 jaar tijd.

Het kamp Ifo II moet plaats bieden aan 80.000 vluchtelingen en zou over tien dagen opengaan. De Keniaanse overheid heeft maandenlang geweigerd om het kamp te openen omdat ze vreesde dat een nieuw vluchtelingenkamp extra vluchtelingen zou aantrekken.

Nu vraagt Kenia de hulp van het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de Verenigde Naties. "Hoewel we rekening moeten houden met onze eigen veiligheid kunnen we geen vluchtelingen weigeren", zegt de Keniaanse premier Raila Odinga (foto).

Odinga had eerder een bezoek gebracht aan het vluchtelingenkamp Dadaab, waar al jarenlang 370.000 mensen opeengepakt zitten, terwijl het gebouwd is voor 90.000. De premier ontkent dat Kenia al veel eerder een tweede vluchtelingenkamp hadden moeten openen. Hij wijst erop dat zijn land al 20 jaar te maken heeft met een vluchtelingenprobleem en de internationale gemeenschap al die tijd om hulp heeft gevraagd.

"De internationale gemeenschap reageert pas nu er mensen sterven en reageert vaak te laat", klaagt Odinga. "De Keniaanse regering is hier slachtoffer, en geen beschuldigde."

Volgens Kenia biedt het nieuwe vluchtelingenkamp geen oplossing voor de huidige hongerproblematiek in Somalië. Minister van Binnenlandse Veiligheid Orwah Ojodeh zegt dat er meer voedselhulp rechtstreeks naar Somalië moet gaan.

Volgens de Britse omroep BBC onderzoekt het Wereldvoedselprogramma van de VN de mogelijkheid om zijn aanwezigheid in Somalië te versterken, maar volgens de VN is dat niet mogelijk in gebieden die onder controle staan van de fundamentalistische al-Shahabmilitie.

De Hoorn van Afrika wordt momenteel getroffen door de ergste droogte in 60 jaar tijd. Naar schatting 10 miljoen mensen worden bedreigd door de hongerdood. De toestand is het ergst in het oosten van Ethiopië en in Somalië.

In Somalië heerst al 20 jaar lang een bloedige burgeroorlog. In het land is al jarenlang geen centraal gezag meer en elke dag vluchten naar schatting 3.000 mensen naar buurlanden Ethiopië en Kenia.

Ironisch genoeg krijgen vluchtelingen in kampen in de Somalische hoofdstad Mogadishu nu ook te maken met zware regenval. Volgens hulpverleners hebben veel vluchtelingen geen enkele beschutting tegen de koude regen.