Laatste "Harry Potter"-film breekt Europese records

"Harry Potter and the deathly hallows - part 2" breekt wereldwijd records. Tijdens zijn openingsdag had de laatste "Harry Potter"-film in België een box office van 1.022.990 euro en bekeken al 105.000 fans de film.

Het vorige Belgische record van "Twilight - Eclipse" (912.000 euro) is hierdoor gebroken. Het vorige "Harry Potter"-record was voor "Harry Potter and the half-blood prince" (595.000 euro).

Ook in verschillende andere landen verbrak de laatste "Harry Potter"-film het record van de beste openingsdag, onder meer in Australië, Italië en Zweden. In de landen waar de film woensdag in première ging, lag de totale opbrengst 82% hoger dan bij de première van "Deathly hallows -part 1" in november vorig jaar, meldt Warner Bros. Die hogere inkomsten zijn onder meer te danken aan de 3D-voorstellingen, die voor de bezoeker iets duurder zijn dan een gewone voorstelling.

In de VS gaat de film vannacht in première. Er wordt verwacht dat ook daar records gebroken zullen worden. Als de fans massaal naar de zalen trekken, zou de laatste "Harry Potter"-film de eerste uit de reeks kunnen worden die wereldwijd meer dan 1 miljard dollar (707 miljoen euro) oplevert aan de kassa.