Rebekah Brooks van News of the World neemt ontslag

Rebekah Brooks (43) heeft ontslag genomen als directrice van News International, de Britse afdeling van de mediagroep News Corporation. Brooks was ook hoofdredacteur van de tabloid News of the World, die werd opgedoekt nadat een groot afluisterschandaal aan het licht gekomen was.
Rupert Murdoch en Rebekah Brooks

In een mededeling laat Brooks weten "dat ze een diepe verantwoordelijkheid voelt voor de mensen die we pijn gedaan hebben". Ze voegt eraan toe dat ze "wil herhalen dat ze veel spijt heeft van wat er gebeurd is".

"Ik vond dat ik ons door deze crisis moest loodsen. Mijn verlangen om op post te blijven heeft mij echter centraal geplaatst in het debat. Dat leidt nu de aandacht af van onze eerlijke pogingen om de problemen uit het verleden op te lossen."

De positie van Brooks bij News International stond ter discussie sinds het nieuws van het afluisterschandaal bij News of the World bekend was geraakt. Brooks heeft 22 jaar voor News International gewerkt. Ze was een vertrouwelinge van mediamagnaat Rupert Murdoch (80) en ze is ook een goede vriendin van de Britse premier David Cameron. Onder haar leiding luisterden reporters de telefoon van Milly Dowler af en ze knoeiden ook met haar mailbox. Het ontvoerde meisje bleek later vermoord te zijn. Tot nu toe had Brooks volgehouden dat ze daar niets van wist, maar nu moet ze de handdoek in de ring gooien.

Brooks wordt als CEO van News International vervangen door Tom Mockridge van de nieuwszender Sky Italia. Hij wordt door Murdoch omschreven als iemand die "leiderschap en integriteit" heeft getoond bij het opstarten van Sky Italia.