Syrische leger schiet opnieuw betogers dood

In Syrië zouden volgens getuigen vandaag weer minstens 20 mensen zijn doodgeschoten door leger en politie. Zowat overal in het land wordt opnieuw massaal betoogd tegen het Baath-regime.

In zowat alle grote steden zijn vandaag opnieuw honderdduizenden mensen op straat gekomen uit protest tegen de dictatuur. Zoals gebruikelijk gebeurt dat na het vrijddaggebed omdat de politie dan geconfronteerd wordt met grote volksmassa's. Daarbij zijn volgens getuigen minstens 20 mensen gedood. Sommige bronnen spreken van 28 doden.

In de hoofdstad Damascus is er sprake van elf betogers die  werden doodgeschoten. In Idlib en in het noordwesten zouden drie mensen zijn omgebracht en in Deraa in het zuiden zouden vier betogers zijn gedood.  

Daarnaast worden er ook grote manifestaties gemeld in de havenstad Latakia, in Hama en Homs in het centrum en in Deir az-Zor aan de Eufraat in het oosten. In Homs zouden twee mensen zijn gedood. Hama is al wekenlang in handen van het verzet.

Zoals altijd zijn die berichten niet controleerbaar omdat Syrië geen buitenlandse journalisten het land inlaat en de eigen pers stevig muilkorft. Het protest brak midden maart uit en zou al meer dan 1.000 mensen het leven hebben gekost. Het regime blijft intussen keihard terugslaan met geweld, maar dat kan het verzet blijkbaar niet breken.