VRT krijgt een derde televisiekanaal

De Vlaamse regering heeft een akkoord bereikt over een nieuwe beheersovereenkomst voor de VRT. Dat document bepaalt de toekomst van de openbare omroep voor de volgende vijf jaar. Er is nu definitief beslist dat de VRT de komende jaren een derde volwaardig televisiekanaal krijgt dat gericht is op kinderen en jongeren.

De VRT krijgt in de loop van volgend jaar drie volwaardige televisiekanalen: Eén, Canvas en Ketnet. Ketnet zal een aanbod brengen voor kinderen, maar op de zender zal er in de toekomst ook een aanbod voor jongeren uitgebouwd worden.

"Vanaf 1 september 2013 moet er twee à vier avonden per week, vanaf 20 uur een jongerenaanbod zijn", zegt minister van Media Ingrid Lieten (SP.A). "De VRT heeft al bewezen met de radiozenders Studio Brussel en MNM dat ze een eigentijds aanbod voor jongeren kan ontwikkelen. De vraag is om dit nu ook op tv te doen."

Op Canvas komt er in de namiddag meer ruimte voor cultuur en nieuws. "Die nieuwsuitzendingen en actuagedreven programma's zijn ook aantrekkelijk voor senioren die niet zo graag tot de laatavondprogramma's opblijven", aldus de minister.

Meer middelen

De basisdotatie van de VRT wordt volgend jaar verhoogd met 18 miljoen euro en komt dan op 293,4 miljoen euro. De structurele tekorten zijn bijgepast. "Op die manier kan de VRT met een schone lei beginnen", zegt Lieten.

In de beheersovereenkomst heeft de Vlaamse regering vooral de nadruk gelegd op strategische en operationele doelstellingen en minder op kijkcijfers. Kernwoorden zijn kwaliteit, diversiteit en creativiteit.

De openbare omroep kan zich verder ontwikkelen op alle relevante platformen, zowel radio, televisie, online en mobiel.

Creatieve motor

Aanbod van eigen bodem brengen, is een belangrijke doelstelling. Minstens 25 procent van het productiebudget voor televisie zal worden besteed bij externe productiehuizen. Exclusiviteitsovereenkomsten zijn uitgesloten. De VRT zal 25 procent Vlaamse muziekproducties uitzenden. Voor Radio 2 is het streefcijfer vastgelegd op 30 procent en voor Radio 1 op 15 procent. "Zo denk ik dat de VRT een motor zal blijven voor onze creatieve industrie, zowel muziekindustrie als audiovisuele industrie", zegt Lieten.

Meer cultuur

In de beheersovereenkomst gaat er enorm veel aandacht naar cultuur. "We zouden graag hebben dat er minstens 200 keer per jaar in het nieuws aandacht is voor cultuur. We willen ook dat er een weekprogramma is waarin de cultuuragenda van Vlaanderen toegelicht wordt en ook aandacht voor cultuur op Ketnet", zegt Lieten.

Voor alle Vlamingen

Een ander stokpaardje van de minister is diversiteit. "De VRT moet er zijn voor alle Vlamingen. We willen meer vrouwen, meer allochtonen en meer mensen met een handicap op het scherm", zegt ze. "Maar ook achter de schermen willen we meer diversiteit." De minister legt hiervoor streefcijfers op.

Radio Vlaanderen Internationaal (RVi) zal verdwijnen, maar er komt een alternatief. Radio 1 en Radio 2 worden per satelliet wereldwijd uitgezonden en alle radiokanalen zijn ook wereldwijd via het internet te beluisteren. De VRT zal ook een plan uitwerken om anderstalige inwoners te informeren over Vlaamse cultuur en actualiteit.

Het televisieaanbod zal ook nog toegankelijker gemaakt worden voor slechthorenden en slechtzienden. Zo zullen het Journaal en Karrewiet voor slechthorenden in gebarentaal kunnen bekeken worden via het internet.