Zeldzame sneeuwluipaarden ontdekt in Afghanistan

In Afghanistan is een gezonde populatie sneeuwluipaarden aangetroffen in de bergen. De dieren zijn met uitsterven bedreigd, "maar deze ontdekking geeft hoop", zegt de organisatie Wildlife Conservation Society.
Een verborgen camera van WCS registreerde de populatie.

De sneeuwpanter of sneeuwluipaard is een erg mensenschuwe soort die in de bergen in Centraal-Azië voorkomt. Het is een van de meest bedreigde soorten onder de katachtigen. Wereldwijd zouden 4.000 tot 6.000 dieren in leven zijn, maar hun aantal slinkt.

In het noordoosten van Afghanistan heeft Wildlife Conservation Society (WCS) nu met verborgen camera's een gezonde populatie sneeuwluipaarden ontdekt en in kaart gebracht. De dieren leven in de Wakhan Corridor, een onherbergzame regio. Het is een van de weinige regio's in Afghanistan waar geen oorlog woedt.

"Dit is een fantastische ontdekking. Het toont aan dat er hoop is voor de toekomst van de sneeuwpanters in Afghanistan", zegt Peter Zahler, de directeur van de Aziatische afdeling van WCS. De organisatie gaat in Afghanistan nu een programma op poten zetten voor het behoud van de sneeuwpanter in de Wakhan Corridor.