"Gentse Fieste" officieel geopend met parade

Ruim 12.000 mensen hebben vanmiddag de traditionele openingsparade van de 168e Gentse Feesten bijgewoond. Tijdens het 10 dagen durende stadsfestival staan er minstens 3.907 activiteiten op het programma. Er worden anderhalf miljoen bezoekers verwacht.

12.000 toeschouwers voor de openingsparade is minder volk dan de afgelopen jaren, maar volgens Steven De Smet van de politie van Gent heeft de regen veel mensen afgeschrikt. "De andere pleinen in de stad waren tijdens de stoet ook gewoon leeg", aldus De Smet.

De bellemannen (foto onderaan in tekst) waren met velen dit keer om de Feesten te openen. In de tribune zaten bekende inwoners van Gent zoals tv-maker Martin Heylen (op foto midden in tekst links achter burgemeester Daniël Termont) en politica Freya Van den Bossche, die traditiegetrouw een dansje deed met Pierke Pierlala (foto bovenaan in tekst).

Nieuw dit jaar is dat in de hele feestzone geen drank meer wordt verkocht in glazen flessen. Voor de veiligheid, zo verduidelijkt feestenburgemeester Lieven Decaluwe, schepen voor de partij Pro Gent. "We ondervonden te veel hinder van glas op de grond. Bovendien is dat iets dat gebruikt kan worden bij vechtpartijen."

Decaluwe kreeg gisteren de sleutel van de stad Gent overhandigd door burgemeester Daniël Termont (SP.A, foto midden in tekst). In zijn speech waarschuwde Termont voor de achteruitgang van het Gentse dialect. "We mogen gerust spreken van de Gentse Taal. En die wordt bedreigd. Hoe meer West-Vlamingen en andere buitenlanders hier komen wonen, hoe minder Gents we nog horen", grapte hij.

De feestenburgemeester benadrukte het gratis karakter van de "Fieste".  Hij wees ook op de meer dan 3.900 activiteiten de komende 10 dagen. Naast gratis muziek op 10 pleinen zijn er ook nog 6 internationale festivals: het Gent Jazz Festival dat dit weekend afsluit, het straattheaterfestival MiramirO, het Internationaal Puppetbuskersfestival, 10 Days Off,  het Jeugdcircusfestival en Boomtown.

Morgennamiddag gaan 15 waaghalzen op een touw aan de Baudelokaai over de Leie lopen. De zeppelin Aerosculpture op MiramirO levert wellicht ook verwonderende blikken. Zelfs in het Belfort zijn er dit jaar voor het eerst activiteiten, waaronder nocturnes en wandelingen langs de klokken. Op het terrein van DOK, DOKstrand, zal vzw cirQ 10 dagen lang "BataStrand" uitbaten.

Om de meer dan 100.000 bezoekers per dag aan de "Fieste" vlot in en uit het centrum te krijgen, leveren de stad Gent, De Lijn en de NMBS extra inspanningen. Het B-Evenementenbiljet "Gentse Feesten" geeft vijftig procent korting op een treinreis tweede klas, inclusief busrit. Ook rijden de meeste stadslijnen, bus en tram, langer dan normaal. Met de auto naar het centrum rijden, wordt afgeraden.

Het volledige programma is te vinden op www.gentsefeesten.be.