"Kerncentrales van Fukushima zijn nu stabiel"

Volgens de Japanse energiegroep Tepco is de situatie in de drie beschadigde kernreactoren in Fukushima nu stabiel. Ook de straling in de lucht en het zeewater zou verminderd zijn.

Na de tsunami en zware aardbeving van 11 maart had Tokyo Electric Power Company (Tepco) zichzelf drie maanden gegeven om de situatie in de kerncentrales van Fukushima te stabiliseren. Volgens Tepco is dat nu ook gebeurd, al zijn nog niet alle problemen van de baan.

Concreet betekent dat dat de drie beschadigde reactoren en vier opslagbekkens voor gebruikte splijtstof nu gekoeld worden door water in een gesloten systeem. Er lekt dus geen koelwater meer uit de reactoren.

Er wordt ook stikstof gespoten in de reactoren om nieuwe ontploffingen te voorkomen. Wel lekt er stikstof uit een van de reactoren. Er zou ook nog radioactief water weglekken uit een aantal tanks.

Tegelijk heeft Tepco gemeld dat de radioactiviteit in de lucht en het zeewater rond Fukushima nu al een tijdlang sterk aan het dalen is. Hoe dan ook is er nog altijd sprake van vervuiling.

108 miljard voor wederopbouw

Volgens de Japanse krant Asahi zou de wederopbouw van het noordoosten van Japan na de tsunami en aardbeving van maart 108 miljard euro kosten. Asahi baseert zich daarvoor op een berekening van de regering.

Het zou gaan om het grootste plan voor wederopbouw in Japan sinds de Tweede Wereldoorlog. Daartoe zouden wel de belastingen worden verhoogd.

Het plan zou ook sterk de nadruk leggen op de bouw van grote centrales voor zon- en windenergie in het oosten van Japan. Tokio kiest zo voor duurzame en hernieuwbare energie als vervanger voor kerncentrales, die niet langer in de gratie van de publieke opinie liggen.

Nog vandaag heeft Kansai Electric Power, een energiebedrijf uit het westen van Japan, een van haar kerncentrales moeten stilliggen na een technisch probleem. Er zijn nu nog slechts 16 van de 54 kernreactoren in Japan actief. Dat leidt wel tot een verstoring van de stroomvoorziening.