"Patrick Janssens is een hautaine burgemeester"

"Janssens is geen teamspeler en hanteert een hautaine stijl." In een interview met De Standaard schetst Vlaams Parlementslid -en Antwerpse- Liesbeth Homans (N-VA) een niet al te fraai beeld van de Antwerpse burgemeester Patrick Janssens (SP.A), tegen wie ze in oktober volgend jaar wellicht in het zog van Bart De Wever ten strijde trekt.

Liesbeth Homans werd nationaal bekend als de vrouw achter N-VA-voorzitter Bart De Wever - de twee zijn al jaren vrienden - maar heeft de voorbije jaren naar eigen zeggen haar stempel al gedrukt in het Vlaams Parlement. Over zeventien maanden nemen ze het wellicht samen op tegen de Antwerpse SP.A-burgemeester Patrick Janssens.

Volgens Homans is het nog veel te vroeg om nu al te zeggen dat De Wever de Antwerpse lijst voor de gemeenteraadsverkiezingen van oktober 2012 zal trekken, maar "de kans is groot", laat ze in De Standaard verstaan. "Hij zal in ieder geval een belangrijke, prominente rol spelen."

Homans maakt in ieder geval duidelijk wat ze over de huidige burgemeester denkt. Een slechte burgemeester wil ze Janssens "niet per se" noemen, "maar hij is geen teamspeler". "Hij profileert zich als een individu, los van de partijen". "En zijn hautaine stijl maakt hem dan nog eens ontoegankelijk." De N-VA was ook lang een eenmanspartij, geeft Homans toe, "maar dat is lang niet meer het geval". "We zijn nu een ploeg, waarin elk individu telt."

"Janssens gedraagt zich ook niet als een politicus", vindt Homans. "Hij doet zich eerder voor als een leider van een groot bedrijf, als iemand die bewust afstand inbouwt tussen hem en zijn personeel. Een grootstad, waar de anonimiteit heerst, is absoluut niet gediend met een afstandelijke burgemeester."

Het nieuwe boek van de Antwerpse burgemeester - "Voor wat, hoort wat" - kan op meer bijval rekenen, wellicht omdat "wij al langer vertellen wat hij daarin schrijft". Homans vraagt zich echter af waarom Janssens "zijn beleid niet afstemt op zijn eigen inzichten". Haar conclusie luidt dan ook: "Het is niet omdat iemand een boek schrijft, dat hij weet hoe hij een stad moet besturen."

"Met geen enkele Franstalige partij degelijk compromis"

In het interview laat Homans ook haar licht schijnen op de politieke impasse op federaal niveau. Dat er nog steeds geen resultaten zijn geboekt, noemt Homans niet de schuld van de N-VA. "Het was niet verstandig van Di Rupo om geen overleg te plegen over zijn nota", klinkt het.

Volgens Homans gaat het "neen" van haar partij overigens veel dieper dan de tegenstelling tussen de N-VA en de PS. "Dit is Vlaanderen tegen Wallonië, en omgekeerd. Met geen enkele Franstalige partij is tegenwoordig een degelijk compromis mogelijk." Homans verwijt Di Rupo ook dat zijn nota "verstoken is van echte kennis over wat Vlaanderen wil."

"Wij kicken niet op een oppositiekuur. Evenmin willen we absoluut in een regering stappen", besluit de Antwerpse historica. "Als de andere partijen een meerderheid vinden, dan nemen we daar akte van. Toch vind ik het frustrerend en niet verstandig dat ze geen rekening houden met de argumenten van de grootste partij van het land."