Blues Peer voor Triggerfinger "kers op de taart"

Het Belgium Rhythm 'n' Bluesfestival was voor frontman Ruben Block (foto) van Trigger "de kers op de taart" tijdens zijn festivalzomer. Ian Siegal liet tijdens zijn optreden eerder op de dag dan weer de Dickinson-broers schitteren. The Black Crowes sloot de avond af.

Triggerfinger stond eerder deze maand al op het hoofdpodium van Rock Werchter, maar toch keek Ruben Block naar eigen zeggen het meest uit naar hun optreden op Blues Peer. Traditiegetrouw hangen de namen van de groepen die er optreden er in witte letters boven het podium.

De Belgische band speelde volgens Jan Sprengers van Radio 1 "een ongelofelijk optreden, meer bluesy dan normaal". Onder meer "All this dancin' around" en "Love lost in love" stonden op setlist en Big Dave van The Electric Kings en Walter Broes van Seatsniffers (die gisteren al optraden in Peer) werden nog eens uitgenodigd op het podium.

Na Triggerfinger sloot The Black Crowes af. De Amerikaanse bluesrockgroep brak in de jaren 90 door met hits als "Jealous again", "Remedy" en "Hard to handle". De groep is al actief vanaf midden jaren 80 en werkt dit jaar een afscheidstournee af. Volgens Sprengers maakte frontman Chris Robinson (foto in tekst) backstage "een erg gewone indruk". "En ondanks het feit dat 3 van de 6 groepsleden ziek zijn, stond hun set er meteen als een huis en gedroeg Robinson zich ook op het podium erg sympathiek", merkte Sprengers nog op. "Dan heb je meteen het publiek mee." 

Siegal laat Dickinson-broers schitteren

Net zoals in de rest van het land regende het ook in de Limburgse gemeente. "Maar dat is niet erg", zei Dirk Blancke van Radio 1. "Dit festival, waar bassen nog echte contrabassen mogen zijn, vindt immers plaats in een tent."

Vanmiddag stonden de Nederlandse Charley Cruz & The Lost Souls en de Belgische band Last Call al op het podium. Jan Sprengers was daarna onder de indruk van Ian Siegal & The Mississippi Mudbloods (foto in tekst). Siegal had Cody en Luther Dickinson meegebracht, de zonen van Jim Dickinson, die ooit nog producer van de Rolling Stones was.

"Siegal cijferde zich weg voor de Dickinson-broers", aldus Sprengers. "Hij liet Luther veelvuldig solo's spelen op zijn gitaar. Cody had dan weer een -op effectpedalen aangesloten- wasbord bij waarmee hij allerlei ritmische effecten creëerde. Siegal gaf veel ruimte aan de anderen en dat siert hem." Een van zijn nummers ging ook over in een cover van "Sign o' the times" van Prince. 

Openingsdag volledig Belgisch getint

De volledig Belgisch getinte openingsdag gisteren moest vooral dienen om het publiek op te warmen voor de grotere namen.

Het is intussen al de 27e keer dat het festival georganiseerd wordt. Genoegzaam staat het bekend als "Blues Peer", maar die benaming strookt niet helemaal meer met de werkelijkheid, want het festival gaat breder dan blues alleen. "Er staan heel diverse genres en artiesten op het programma", aldus Blancke. "Ik heb zelfs reggae gehoord tijdens de set van Rusty Roots."